Skoči na glavno vsebino

DAN REFORMACIJE V VRTCU DORNBERK

So stvari, zaradi katerih je potrebno pokazati svojo nacionalno zavest. Vsaj na dan reformacije. Na naš državni praznik. Lahko zamenjaš dom. Državo. Religijo. Ampak brez lastne besede, brez lastnega jezika, materinega jezika, te ni. V njem se rodiš. Razmišljaš. Pišeš. V njem bivaš. Samobitnost naroda temelji na lastnem jeziku. Na knjigah. Na branju. Pogovoru. V svojem jeziku. Lastnem. Ko ti vzamejo jezik, ti vzamejo vse. (Betka Hutinski)

V letošnji prednostni nalogi Moja Slovenija smo si zadali, da bomo posebej pozorni na praznovanje in obeležitev Slovenskih državnih praznikov.

Prvi med njimi je v tem vrtčevskem letu dan reformacije, ki smo ga praznovali 31. 10. Ker je bil na ta dan vrtec zaprt, smo praznik obeležili v petek, pred jesenskimi počitnicami.

Skupaj smo se zbrali v avli, kjer smo najprej poslušali slovensko himno, si natančno ogledali in opisali slovensko zastavo. Poslušali smo kratko predstavitev, zakaj je ta praznik pomemben za slovensko kulturo in jezik. Leta 1550 je namreč Primož Trubar izdal prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku, zato velja za začetnika slovenščine. Prvi tiskani knjigi sta bili Abecednik in Katekizem. Skupaj smo nato zapeli še vrtčevsko himno in z nastopom predšolskih otrok, zaključili proslavo.

Napisala: Marjana Turk

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost