Skoči na glavno vsebino

Prvič v vrtec

Veseli smo, da ste vašega otroka vpisali v Vrtec Dornberk ali v Vrtec Prvačina.

PRED VSTOPOM V VRTEC

V neposrednem obdobju pred vključitvijo v vrtec, otroka ne odvajajte od dude, stekleničke, plenic… Spodbujajte razvoj otrokove samostojnosti na vseh področjih (raziskovanje, igra, hranjenje, pitje iz lončka, sodelovanje pri skrbi zase, spanje…). 

V avgustu boste prejeli obvestilo, v katero enoto in oddelek je vključen vaš otrok, praviloma pa tudi povabilo na prvi roditeljski sestanek. Starše otrok, ki se vključujejo med letom, bo pred uvajanjem preko telefona kontaktirala vzgojiteljica.

Pravočasno se naročite na zdravniški pregled pri otrokovem pediatru, ki vam bo izdal potrdilo. Brez zdravniškega potrdila otroka ne moremo sprejeti v vrtec.

POSTOPNO UVAJANJE

Postopno uvajanje lahko začnete z dnem, ko je otrok vpisan v vrtec. Priporočeno je uvajanje z istim staršem ves čas uvajanja, ki traja predvidoma en teden. Uvajanje se individualno prilagaja glede na odziv otroka, pri tem pa je ključno sprotno dogovarjanje s strokovnima delavkama v skupini. Prve dni naj otrok v vrtcu ne bi spal. Pri uvajanju je pomembno, da otrok čuti, da ga starši prepuščajo zaupanja vredni osebi in ne tujcu. To pa pomeni, da morajo starši zaupati strokovnim delavkam in biti pripravljeni na oddajo otroka v vrtec. Upoštevanje želja in potreb staršev ter novincev je temelj za vzpostavitev zaupanja staršev do strokovnih delavcev vrtca.

Strokovnima delavkama posredujte vse pomembne podatke o svojem otroku: kakšne navade ima pri hranjenju, s čim se rad igra, kako se umiri, ima kakšne bolezni, diete oz. druge posebnosti. Povejte vse, kar morata strokovni delavki vedeti, da bosta lahko poskrbeli za varnost in dobro počutje vašega otroka.

Nekateri otroci se bodo hitro prilagodili, drugi pa bodo imeli normalne prilagoditvene težave: ob ločitvi bodo jokali, se držali staršev, bolj bodo občutljivi, nemirni, utrujeni, težje bodo zaspali, slabše bodo jedli, jokali bodo ob snidenju s starši. Tudi doma se bo otrok vedel drugače kot ponavadi. Proti koncu drugega, tretjega tedna uvajalnega obdobja se bodo čustvene stiske ublažile. Včasih se bodo težave pojavile z zakasnitvijo, zlasti pri otrocih, ki jih novo okolje sprva zelo zanima. Dobro je, če uvajanje otroka v vrtec ne prekinjate. In še en  nasvet: slovo na vratih naj bo kratko, brez omahovanja in prigovarjanja 😊.

Večina otrok se v vrtcu kmalu dobro počuti. Všeč jim je okolje z novimi izzivi, pritegnejo jih zanimive dejavnosti in igrače, stiki z vrstniki in odraslimi.

Veliko lahko starši prispevate tudi s svojo pozitivno naravnanostjo, saj s tem otroku sporočate, da nam zaupate, njemu pa želite, da se ima v vrtcu lepo.

V kolikor se vam porajajo dodatna vprašanja, bomo nanje z veseljem odgovorili.

Dostopnost