Skoči na glavno vsebino

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V VRTČEVSKI ENOTI PRVAČINA

V tednu med 16. in 22. septembrom je že tradicionalno potekal Evropski teden mobilnosti. Letošnja tema so bile Varčne poti. V vrtčevski enoti Prvačina smo v tem času tematiki mobilnosti posvetili veliko pozornosti.  

Pri najmlajših otrocih (skupina Zvezdice) smo otroke seznanjali z novimi pesmicami (»Moj rdeči avto«, »Kolesa na avtu se okrog vrte.«, »Z avtobusom k teti« … ter plesali ob glasbi. Otroci so se igrali z različnimi vozili, jih poimenovali in oponašali njihovo delovanje z glasovi – vozila so si ogledovali tudi v kartonkah.

Vozila so raziskovali tudi s spoznavanjem sestavnih delov. Po tem, ko so se o vozilih že marsičesa naučili … so »svoje avtomobile« tudi likovno upodobili.

Svoje gibalne veščine so otroci urili ob vožnji s poganjalci (na vrtčevskem atriju in igrišču).

V skupini Mavrice smo se z otroki pogovarjali o zdravju in zdravem načinu življenja – v povezavi z mobilnostjo in gibanjem (Kaj je bolje za nas in za okolje – hoja/kolesarjenje ali vožnja z avtom/avtobusom/vlakom?).

Urili smo varno hojo (v koloni) po vasi in ob tem opazovali promet  ter se pogovarjali o varnem delovanju v prometu – opazovali smo različna (tudi delovna) vozila, prometne znake, obiskali vaško avtobusno in železniško postajališče.  

Prepevali smo otroške pesmi – otrokom najljubša je bila Kolesarska. Le-to so prepevali tudi ob izvedbi kolesarskega dne.

Tudi gibalne urice (v telovadnici in zunaj) smo posvetili tematiki mobilnosti – igrali smo se igro Semafor in Moj avto.

Likovno smo upodobili različna vozila in ustvarili risbo »Jaz v prometu«.

Otroci v skupini Sončki smo se o tem veliko pogovarjali, v okviru tedna mobilnosti spoznali elemente, ki sestavljajo naš planet Zemljo (kopno, voda, zrak) in ugotovili, da avtomobili niso najpametnejša izbira. Spodbujali smo zdravo mobilnost in iskali varčnejše načine transportacije. Ideje prevoza smo nato narisali s suhimi barvicami in z risbami okrasili naš vrtec ter tako pripomogli k ozaveščanju staršev in ostalih obiskovalcev ustanove o Evropskem tednu mobilnosti. Otroci so zelo uživali tudi pri dejavnostih spoznavanja in poimenovanja prometnih znakov, vizualnega zaznavanja s karticami s prometnimi znaki, pogovorih in igrah o varnosti v prometu, veliko pa si jih je izdelalo tudi lastno zbirko prometnih znakov.

V povezavi z Evropskim tednom mobilnosti in dnem slovenskega športa (23. 9. 2023) smo v vrtcu v sredo, 27. 9. 2023, organizirali in uspešno izpeljali tudi kolesarski dan – otroci skupine Mavrice in Sončki so pripeljali svoje poganjalce/kolesa/skiroje in prinesli čelade. Večino dopoldneva so uživali na asfaltnem igrišču ob vožnji s kolesi po pripravljenem poligonu, prepoznavanju prometnih znakov in raznih domišljijskih igrah.

Zapisale: Lara Martinčič, Kaja Jogan in Kristina Primožič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost