Skoči na glavno vsebino

Vrtec na kmetiji

Sončki in Rdeči baloni so med 10. in 12. junijem preživeli nepozabne dni na turistični kmetiji Pr’ Ožbet v okolici Škofje Loke. Tridnevno bivanje je bilo polno dejavnosti, smeha in novih doživetij.

Na kmetiji smo bivali tri dni. Vse te dni pa smo imeli polne roke dela. Otroke sta zelo dobro motivirala gospodarica in gospodar kmetije. Gospa in njen sin sta poskrbela za dobro hrano in postrežbo, gospod pa za vse ostale dnevne dejavnosti.

Ob prihodu na kmetijo smo si najprej ogledali posestvo in se sprehodili do bližnje razgledne točke. Ogledali smo si tudi živali na kmetiji: konje, pujske, krave in bike, zajce, kokoši in koze. Otroci so bili navdušeni nad jahanjem ponija in gibalnimi igrami na igrišču. Sodelovali smo tudi pri košnji trave, grabljenju in hranjenju krav. Skupaj z gostiteljico Mileno smo ta dan pripravili domač polnozrnat kruh za skupni zajtrk. Po večerji smo skupaj pripravili kres, malo zapeli in zaplesali ter ob ognju pekli penice.

Naslednji dan je bilo nekaj dežja, a takoj ko se je nekoliko zjasnilo, smo si nadeli pelerine ter gumijaste škornje in s kmetom Janezom poskrbeli za krave v hlevu in koze v ogradi na igrišču. Ogledali smo si čebelnjak in se seznanili z življenjem čebel ter njihovim doprinosom. Po kosilu so otroci samostojno oblikovali testo za kruh in se pogovorili o krušni peči. Popoldan smo preživeli v adrenalinskem parku, kar je bilo za otroke izjemno doživetje. Večer smo zaključili z večerjo, pripovedovanjem različnih zgodb, prosto igro in pripravo na počitek.

Zadnji dan nas je obiskal lovec, ki nam je predstavil razne gozdne živali in trofeje. Eden od vrhuncev dneva je bila vožnja na vozu s traktorjem. Po kosilu smo se poslovili od kmetije, kmeta Janeza in kuharice Milene ter se z avtobusom vrnili v objeme staršev. Bivanje na kmetiji je bilo za otroke nepozabna izkušnja.

Zapisala: Lorena Rijavec in Lara Martinčič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost